Poznaj przepis na serowe krakersy

(fot. Anant N S/flickr.com)
kz

Łatwy i przyjemny przepis na serowe krakersy, które doskonale nadają się jako przekąska.

Składniki na około 80 krakersów:

  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej lub mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól (do oprószenia)

Sposób przygotowania:

DEON.PL POLECA

Wszystkie składniki umieścić w mikserze i zmiksować. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Przykryć je folią spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce (lub na papierze do pieczenia) na grubość około 1 mm, im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli to konieczne. Okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty lub prostokąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem.

Przed pieczeniem oprószyć solą.

Piec w temperaturze 220 ºC przez 5 - 10 minut. Powinny się zezłocić.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Poznaj przepis na serowe krakersy
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.