Przekładany tort kakaowo - malinowy z masą waniliową

(fot.Darwin Bell/flickr.com)
kz

Zachęcamy do upieczenia pysznego tortu kakaowo - malinowego z masą waniliową, który jest łatwy i przyjemny w wykonaniu. Efekt cieszy nie tylko oko

SKŁADNIKI:

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
  • 2 duże jajka, w temp. pokojowej
  • 115 g masła, miękkiego
  • 200 g cukru granulowanego (dodałam 150 g)
  • 200 g jasnego brązowego cukru

Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.

DEON.PL POLECA


Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.

KREM:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • nasionka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka cukru pudru
  • około 300 g świeżych malin

Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części. Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przekładany tort kakaowo - malinowy z masą waniliową
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.