Przekładany tort kakaowo - malinowy z masą waniliową
Zachęcamy do upieczenia pysznego tortu kakaowo - malinowego z masą waniliową, który jest łatwy i przyjemny w wykonaniu. Efekt cieszy nie tylko oko
SKŁADNIKI:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru + 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 50 g kakao + 1/2 szklanki letniej wody
- 2 duże jajka, w temp. pokojowej
- 115 g masła, miękkiego
- 200 g cukru granulowanego (dodałam 150 g)
- 200 g jasnego brązowego cukru
Mąkę, sodę i sól wymieszać w naczyniu, przesiać. Maślankę wymieszać z 1/2 szklanki wody i ekstraktem z wanilii, odstawić. Kakao wymieszać z 1/2 szklanki letniej wody, dokładnie, by nie było grudek, odstawić do ostudzenia. Jajka roztrzepać w garnuszku (widelcem), dokładnie. Miękkie masło umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą masę. Miksując dodawać cukier, najpierw biały, potem brązowy. Ucierać na średnich obrotach. Nie wyłączając miksera powoli wlewać cienką strużką jajka. Zatrzymać mikser, wlać kakao, zmiksować do połączenia. Na końcu, cały czas ucierając dodawać na zmianę maślankę i mąkę, stopniowo, łyżka po łyżce. Miksować tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Dwie okrągłe formy o wymiarach 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do obydwu nalać ciasta, po równo.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć i studzić na kratce.
KREM:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- nasionka z 1 laski wanilii
- 1 łyżka cukru pudru
- około 300 g świeżych malin
Kremówkę ubić z nasionkami wanilii, pod koniec ubijania dodając ekstrakt i cukier. Podzielić na dwie części. Jedną częścią przełożyć blaty ciasta, pozostałą posmarować wierzch. Ozdobić malinami.
Skomentuj artykuł