Przepis na pyszny bananowy sernik

(m01229 /flickr.com)
kz

Przepis na pyszny pieczony sernik bananowy.

Składniki na spód:

  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 45 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagnieść i schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wgnieść w spód, ponakłuwać widelcem i piec około 15 minut w temperaturze 190ºC (lub krócej, do lekkiego zbrązowienia).

Składniki na masę serową:

DEON.PL POLECA

  • 500 g serka twarożkowego śmietankowego
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 duże dojrzałe banany

Sposób wykonania:

Banany rozgnieść lub zmiksować blenderem, dodać do reszty składników, zmiksować (nie ma potrzeby ubijania białek oddzielnie). Wlać na podpieczony spód.

Piec około godziny w temperaturze 180ºC (można w czasie pieczenia przykryć folią od góry).

Gotowy sernik jest ścięty od góry i sprężysty pośrodku.

Po ostudzeniu schłodzić przez 3 godziny w lodówce lub najlepiej przez całą noc.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na pyszny bananowy sernik
Komentarze (5)
23 grudnia 2017, 16:34
To zdjęcie nie jest zrobione przez autora wpisu. Pochodzi z serwisu Flickr i zostało zrobione przez osobę, któa robiła zdjęcia dla jakiejś piekarni "Cheesecake Factory".
S
Szajba
8 kwietnia 2015, 16:33
A ja troszkę zmodyfikowałam przepis i sernik wyszedł pycha;-) Po pierwsze na spód dałam zwykłe herbatniki, a do masy dodałam kakao;-) A że nie wygląda jak na zdjęciu? no i co z tego;-)
DE
Doktor ETKER
26 października 2014, 17:01
Dwie kobiety pozostawione na pastwę rodzinnego ostracyzmu z powodu ciasta. Przepis powinien być ścieżką do dumy i kulinarnego zachwytu, a nie źródłem żalu i niespoełnionych ambicji. Autor tej gastronomicznej instrukcji powinen wstydzić się błędów jakie w nim zawarł. Połączmy się z KUCHARKĄ i smakoszem w bólu, jaki zrodził się w gorących oparach rozgrzanego piekarnika.  Pozdrawiam  Doktor ETKER
S
smakosz
26 października 2014, 13:40
z przykrością muszę się z godzić z KUCHARKĄ. Ciasto wykonane zgodnie z powyższym przepisem wyglada marnie. Z powodu błedu zawartego w przepisie popadłam w depresje ponieważ reakcja rodziny po zademonstrowaniu owego ciasta była dołująca i skłaniająca do głębszych refleksji tj. czy warto dalej gotować, czy czas poświęcony na pieczenie nie jest czasem zmarnowanym.Mam nadzieję że powyższy komentarz nakłoni państwa do poprawy przepisu aby uniknąć bólu oraz strapienia jakiego było mi dane doznać.Przestrzegam bowiem innych kucharzy , by nie brali  sobie tego przepisu do serca. Z poważaniem , SMAKOSZ.
K
KUCHARKA
26 października 2014, 13:18
WITAM , z całym szacunkiem , ale chyba Państwu pomyliły się zdjęcia.  Małe chude , biedne. Nie wiem skąd się wzięła ta masa . Co to są za te dwie warstwy ?