Przepis na zupę dyniową

(fot. Shadowfoot/flickr.com)

Nie masz pomysłu na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zupę dyniową.

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • duża cebula
  • 3 cm imbiru
  • 1 l bulionu lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • sól
  • śmietana
  • natka pieruszki

Wykonanie:

DEON.PL POLECA

Dynię dokładnie oczyścić z pestek i włókien. Obrać ze skóry i cały miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać imbir, a na końcu dynię. Chwilę podsmażyć wszystkie składniki zupy dyniowej, a następnie zalać bulionem, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 20 minut.

W zależności od grubości kostki dyni, sprawdzać czy jest miękka. Jeżeli jest zbyt twarda, podgotować jeszcze chwilę..

Gdy dynia będzie miękka całość zmiksować blenderem, przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewać na talerze i udekorować śmietaną i np. natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na zupę dyniową
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.