Przepis na zupę dyniową
Nie masz pomysłu na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zupę dyniową.
Składniki:
- 1/2 kg dyni
- duża cebula
- 3 cm imbiru
- 1 l bulionu lub wywaru warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- czarny pieprz
- sól
- śmietana
- natka pieruszki
Wykonanie:
Dynię dokładnie oczyścić z pestek i włókien. Obrać ze skóry i cały miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.
W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać imbir, a na końcu dynię. Chwilę podsmażyć wszystkie składniki zupy dyniowej, a następnie zalać bulionem, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 20 minut.
W zależności od grubości kostki dyni, sprawdzać czy jest miękka. Jeżeli jest zbyt twarda, podgotować jeszcze chwilę..
Gdy dynia będzie miękka całość zmiksować blenderem, przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewać na talerze i udekorować śmietaną i np. natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.
Smacznego!
Skomentuj artykuł