Przepis na zupę dyniową

Przepis na zupę dyniową
(fot. Shadowfoot/flickr.com)

Nie masz pomysłu na szybki i prosty obiad? Wypróbuj przepis na zupę dyniową.

Składniki:

  • 1/2 kg dyni
  • duża cebula
  • 3 cm imbiru
  • 1 l bulionu lub wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • czarny pieprz
  • sól
  • śmietana
  • natka pieruszki

Wykonanie:

Dynię dokładnie oczyścić z pestek i włókien. Obrać ze skóry i cały miąższ pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę. Dodać imbir, a na końcu dynię. Chwilę podsmażyć wszystkie składniki zupy dyniowej, a następnie zalać bulionem, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować około 20 minut.

W zależności od grubości kostki dyni, sprawdzać czy jest miękka. Jeżeli jest zbyt twarda, podgotować jeszcze chwilę..

Gdy dynia będzie miękka całość zmiksować blenderem, przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewać na talerze i udekorować śmietaną i np. natką pietruszki lub prażonymi pestkami dyni.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Przepis na zupę dyniową
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.