Tajska zupa kokosowa z krewetkami
(fot. Matt@PEK/ flickr.com)
nt
Pyszna, smaczna i zdrowa zupa orientalna stanowi ciekawą odmianę w naszej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu będzie ciekawą propozycją w każdym menu.
Czas przygotowania: do 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 250 gramów krewetek
- 2 łyżki oleju
- 2 szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 trawy cytrynowe
- 1 łyżka czerwonej pasty curry
- 400 ml mleka kokosowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 250 gramów mrożonej zielonej fasoli
- 1 mały słoik minikukurydzy / puszka kukurydzy konserwowej
- 4 pieczarki pokrojone w plastry
- 100 gramów makaronu ryżowego
- 1 pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
- w dużym garnku rozgrzewamy olej
- dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą, miękką część)
- smażymy około 1 minuty
- dodajemy pastę curry
- następnie dolewamy mleko kokosowego i mieszamy
- gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier
- doprowadzamy do wrzenia
- dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień
- w oddzielnym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo
- gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu
- fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy
- do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł