Pyszne Tiramisu

(fot.foodwiki/CC BY/foter.com)
bg

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj przepis na wyśmienity deser, który zachwyci podniebienia wszystkich smakoszy.

Składniki:

DEON.PL POLECA

Na 4 porcje:

  • 150 ml zaparzonej mocnej kawy

  • 60 ml (1/4 szklanki) likieru migdałowego Amaretto*

  • 2 łyżki likieru kawowego Kahluha (jeśli mamy)

  • 4żółtka ( w temp. pokojowej)

  • 4 łyżki cukru

  • 250 g mascarpone ( zimne)

  • 100 g podłużnych biszkoptów

  • gorzkie kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  • żółtka najlepiej ocieplić w temperaturze pokojowej, zaparzyć mocną kawę, a następnie wlać ją do głębokiego talerza, wymieszać z likierami i ostudzić (jeśli nie mamy likierów

  • żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać mikserem na dużych obrotach, tak aby wyszła puszysta, gęsta, jasna masa - przez około 8 minut. ( prawidłowe ubicie żółtek jest kluczowym elementem udanego tiramisu, ubijając można przechylić miskę, aby składniki dokładnie się wymieszały).

  • w drugiej misce ubijać zimne mascarpone ( na sztywno przez około 2-3 minuty, przy użyciu średnich obrotów miksera. Do mascarpone dodać ubite żółtka i krótko zmiksować na gładką masę, tak aby była gęsta i puszysta.

  • biszkopty maczać z dwóch stron w kawie, zanurzając je na około 2 sekundy. Układać na dnie pucharków

  • biszkopty przykryć warstwą kremu(można zrobić parę warstw, ale ostatnią warstwą ma być krem.)

  • wstawić do lodówki na około 3 godziny do schłodzenia lub na całą noc jeśli masa wyszła nam trochę rzadka. Przed podaniem wierzch posypać kakao.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Pyszne Tiramisu
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.