Rumiane Sakiewki Siostry Anastazji

Schab to nie tylko tradycyjny "schabowszczak" (fot. A. Sochacki)
s. Anastazja / apio

W weekend proponujemy trochę poszaleć ze... schabem. Zamiast tradycyjnego "schabowszczaka" - fantazyjne sakiewki, wypełnione smakowitym farszem.

  • 7 kotletów schabowych bez kości
  • 20-30 dag pieczarek
  • 1 mały kawałek papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • olej
  • masło
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Mięso doprawić i rozbić cienko. Pieczarki, paprykę, cebulę pokroić, udusić na maśle dodać przecier pomidorowy i doprawić. Farsz układać na środku płatów mięsa, zwinąć w kształt sakiewek i mocno związać nitką. Ułożyć na blaszce z niewielką ilością rozgrzanego oleju (olej mozna zastapić innym, preferowanym tłuszczem) i piec, podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu i wystygnięciu usunąć nitki. Przed podaniem podgrzać mięso i polać sosem z pieczenia.

Przepis pochodzi z książki: 183 NOWE PRZEPISY SIOSTRY ANASTAZJI

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Rumiane Sakiewki Siostry Anastazji
Komentarze (7)
T
Tina
9 lutego 2010, 23:44
dziekuję ~joan
S
smakosz
9 lutego 2010, 05:55
Robaku5, proszę padaj receptę na Twoja wersję tego dania. Chyba, że przyszedłeś do Siostry Anastazji zjeść, a nie pokazać,  jak Ty przyrządzasz to danie ;) :)))                
G
gość&gość
8 lutego 2010, 17:37
Robak50 czytać nie umie: Rumiane Sakiewki Siostry Anastazji. Nie.  Zmoderrnizował we własnej kuchni lwersję przepisu Siostry Anastazji. Pochwalił  się, ale szczegółów nie podał. 
Krzysztof Pachocki
8 lutego 2010, 13:34
A ja myślałem, że siostry gotują zupy biednym. A tu sakiewki po jezuicku.
J
joan
6 lutego 2010, 22:56
jak taki worek na kapcie w przedszkolu, ściągany sznureczkem:)
J
joan
6 lutego 2010, 22:55
Tina, moim zdaniem, położyć farsz w centralnej części kotleta i zebrać brzegi ku środkowi i zawiązać nitką- tak wygląda sakiewka, taka torebeczka- woreczek.
T
Tina
6 lutego 2010, 22:47
Co to znaczy zawinąć w kształt sakiewek?