Sałata z grejpfrutem

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Przygotowanie świeżej, lekkiej i kolorowej sałaty z czerwonymi grejpfrutami zajmie tylko chwilę a radość i pożytek dla zdrowia - ogromne.

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 15 dag ostrego sera wędzonego
  • 2 czerwone grejpfruty
  • 2 łyżki migdałów w płatkach

Sos:

  • 12 szklanki jogurtu naturalnego
  • łyżka miodu
  • po szczypcie mielonego imbiru, cynamonu i zielonego pieprzu
  • łyżeczka świeżego oregano

Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki, ułożyć na półmisku. Grejpfruty obrać, pozbawić nadmiaru białej osłonki, pokroić w plasterki. Sok zlać do naczynia. Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Plasterki grejpfruta ułożyć na liściach sałaty, posypać wiórkami sera i płatkami migdałowymi.

Jogurt zmiksować lub wymieszać z miodem i sokiem z grejpfrutów. Dodać po szczypcie imbiru, cynamonu, zielonego pieprzu oraz oregano, dokładnie wymieszać.

Gotowym sosem polać przygotowaną sałatę z grejpfrutami i serem.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałata z grejpfrutem
Komentarze (1)
L
linijka
14 czerwca 2010, 00:23
 dobre to jest???? brzmi ciekawie... :)