Sałata z grejpfrutem
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Przygotowanie świeżej, lekkiej i kolorowej sałaty z czerwonymi grejpfrutami zajmie tylko chwilę a radość i pożytek dla zdrowia - ogromne.
Składniki:
- 1 główka sałaty
- 15 dag ostrego sera wędzonego
- 2 czerwone grejpfruty
- 2 łyżki migdałów w płatkach
Sos:
- 12 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżka miodu
- po szczypcie mielonego imbiru, cynamonu i zielonego pieprzu
- łyżeczka świeżego oregano
Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki, ułożyć na półmisku. Grejpfruty obrać, pozbawić nadmiaru białej osłonki, pokroić w plasterki. Sok zlać do naczynia. Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Plasterki grejpfruta ułożyć na liściach sałaty, posypać wiórkami sera i płatkami migdałowymi.
Jogurt zmiksować lub wymieszać z miodem i sokiem z grejpfrutów. Dodać po szczypcie imbiru, cynamonu, zielonego pieprzu oraz oregano, dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem polać przygotowaną sałatę z grejpfrutami i serem.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł