Sałatka nicejska

(fot. farm1/flickr.com)
nt

Szybka i łatwa do przygotowania sałatka, jest świetną propozycją dla osób, które lubią lekko zjeść w szczególności na kolację.

Czas przygotowania: 30 minut            Porcja dla 4 osób

Składniki:

     Sałatka:  

    Sos:

Sposób przygotowania:

      Sałatka:

  • Jajka ugotuj na twardo.
  • Umytą i osuszoną sałatę porwij na mniejsze kawałki.
  • Tuńczyka odcedź z zalewy.
  • Cebulę pokrój w pióra.
  • Do sałaty dodaj oliwki, kapary, anchois, tuńczyka i cebulę.
  • Pomidorki pokrój, dodaj do sałatki i wymieszaj.
  • Całość polej sosem.
  • Jajka pokrój na ćwiartki i ułóż na sałatce.

​     Sos:

  • W miseczce wymieszaj ocet i cukier.
  • Dodaj musztardę, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Energicznie mieszając, powoli dolewaj oliwę, aż powstanie emulsja.

     Grzanki:

  • Chleb pokrój w kostkę.
  • Czosnek obierz i pokrój w talarki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem pokrojonego czosnku, dodaj pokrojony chleb.
  • Smaż, aż grzanki będą złociste.
  • Grzanki podawaj osobno lub posyp nimi sałatkę.

Smacznego !

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sałatka nicejska
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.