Sałatka owocowa w wersji zimowej

Zamiast kawałka ciasta - miseczka sałatki (fot.sxc.hu)
slo

Na poświąteczny odpoczynek od ciast wszelakich, mięs, kapusty i grochu i innych ciężkich potraw, smakowita sałatka owocowa w wersji zimowej. Zamiast kawałka ciasta - miseczka sałatki.

Wybór i ilość owoców według uznania.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • pomarańcze lub mandarynki
  • banany
  • jabłka
  • brzoskwinie z puszki
  • kiwi
  • ananas z puszki
  • winogrona białe lub różowe
  • rodzynki

Sposób wykonania:

  • Wszystkie owoce obrać, pokroić na według uznania, dorzucić rodzynki.
  • Owoce delikatnie wymieszać, sałatkę można uzupełnić niewielką ilością soku z brzoskwiń lub ananasa z puszki.
  • Sałatkę można podawać od razu albo lekko schłodzoną.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Sałatka owocowa w wersji zimowej
Komentarze (12)
Olinka
13 stycznia 2010, 09:33
Spróbuję dodać koniaku. Nie moge sobie teraz wyobrazić tego smaku, ale mnie zaciekawiła ta propozycja. Ja zwykle dodaję trochę syropu malinowego lub grenadiny. Pycha. I oczywiście bez owoców z puszki...
J
joan
13 stycznia 2010, 00:38
joan - wyluzuj Może Ty Kasiu masz rację? Chyba muszę następnym razem spóbować z tym koniakiem- może pomoże... :)
K
kasia
12 stycznia 2010, 22:08
joan - wyluzuj.  a jogurt nie jest dobrym pomysłem - psuje wygląd sałatki. przepis podany stosuję (sama sobie wymyśliłam i widzę, że nie tylko ja) i w/g nas w domu - pychotka. pozdrawiam
NM
nocny marek
30 grudnia 2009, 01:31
Spróbuję z tym rodzajem wina (do tej pory robiłem tylko  z dodatkiem koniaku)
M
mama
29 grudnia 2009, 16:13
  Co do wina- Martini Rose pleas!
NM
nocny marek
28 grudnia 2009, 04:57
Ja dodaję trochę koniaku,  bez wanilii, często  też już bez jabłek (zależy od rodzaju jabłek) i bez winogron, ale oczywiście z dobrymi rodzynkami... Moi goście tą wersję bardzo lubią!   
J
joan
27 grudnia 2009, 21:09
Jogurty owocowe zawierają zazwyczaj sporo cukru, dlatego pisałam wcześniej o naturalnym. A o wersji dla dorosłych to rzeczywiście nie pomyślałam:)
C
córeczka
27 grudnia 2009, 20:48
Łyżka wina wytrawnego, jogurt truskawkowy.Pycha.
W
warszawiak
27 grudnia 2009, 20:35
koniecznie trzeba dodać miód. tylko prawdziwy. z polskiej pasieki (nie jakiś tam supermarkietowy)
~~
27 grudnia 2009, 16:01
jednak upieram sie przy wanilii, dodaje delikatnego podsumowania całości:) 
J
joan
27 grudnia 2009, 14:27
E, cukier to nie, ale ja dodałabym trochę jogurtu naturalnego. A odnośnie wstępu do sałatki- skąd powszechne przekonanie, że wszyscy podczas świąt objadają się mięsami i kapustami? Pewnie z tego samego źródła, skąd informacja, że wszyscy szaleją po sklepach za drogimi prezentami, czyli... dalej nie wiem skąd.
~~
27 grudnia 2009, 13:34
~~można dodać opakowanie cukru waniliowego - to tak zwana kropka nad "i'