Schab z sherry i śliwkami wg s. Anastazji
Schab pokroić w plastry, rozbić, posolić...
(fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo
Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie do miękkości, śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, schab pokroić w plastry, rozbić, posolić..., przed końcem zapiekania polać sherry... i kolejna z delicji s. Anastazji prawie gotowa.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 3 duże cebule,
- ok. 20 dag śliwek suszonych - koniecznie kalifornijskich! (3 lub 4 śliwki na plaster schabu),
- 1 szklanka sherry
- margaryna,
- mąka pszenna,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
- Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie do miękkości.
- Śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez ok. 30 min.
- Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć na margarynie do zarumienienia.
- Dno naczynia żaroodpornego przykryć połową podsmażonej cebuli, następnie ułożyć plastry mięsa i pozostałą część cebuli.
- Na wierzchu poukładać osączone śliwki.
- Całość zalać wodą pozostałą po śliwkach (mięso i śliwki powinny być zanurzone).
- Zapiekać w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 180-200 C.
- Na ok. 2 min przed końcem zapiekania podlać sherry.
- Podawać z kopytkami.
- Zamiast naczynia żaroodpornego "Schab z sherry" można przygotować w rondlu (garnku), korzystając z górnej płyty kuchenki gazowej (elektrycznej).
- Należy pamiętać o wolnym podgrzewaniu potrawy.
Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł