Schab z sherry i śliwkami wg s. Anastazji

Schab z sherry i śliwkami wg s. Anastazji
Schab pokroić w plastry, rozbić, posolić... (fot.sxc.hu)
s. Anastazja / slo

Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie do miękkości, śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej  wodzie, schab pokroić w plastry, rozbić, posolić..., przed końcem zapiekania polać sherry... i kolejna z delicji s. Anastazji prawie gotowa.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 3 duże cebule,
  • ok. 20 dag śliwek suszonych - koniecznie kalifornijskich! (3 lub 4 śliwki na plaster schabu),
  • 1 szklanka sherry
  • margaryna,
  • mąka pszenna,
  • sól,
  • pieprz.

Wykonanie:

  • Cebule pokroić w krążki i podsmażyć na margarynie do miękkości.
  • Śliwki namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie przez ok. 30 min.
  • Mięso pokroić w plastry, rozbić, posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące pszennej i obsmażyć na margarynie do zarumienienia.
  • Dno naczynia żaroodpornego przykryć połową podsmażonej cebuli, następnie ułożyć plastry mięsa i pozostałą część cebuli.
  • Na wierzchu poukładać osączone śliwki.
  • Całość zalać wodą pozostałą po śliwkach (mięso i śliwki powinny być zanurzone).
  • Zapiekać w piekarniku przez ok. 25 min. w temperaturze 180-200 C.
  • Na ok. 2 min przed końcem zapiekania podlać sherry.
  • Podawać z kopytkami.
  • Zamiast naczynia żaroodpornego "Schab z sherry" można przygotować  w rondlu (garnku), korzystając z górnej płyty kuchenki gazowej (elektrycznej).
  • Należy pamiętać o wolnym podgrzewaniu  potrawy.

Przepis pochodzi z książki: 173 specjały siostry Anastazji

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Schab z sherry i śliwkami wg s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.