Knedle to proste w przygotowaniu kulki mączne, które wciąż cieszą się popularnością na polskich stołach. Warto zatem przypomnieć sobie przepis na to pyszne danie.
Składniki do ciasta (porcja dla 4 osób)
- kilogram ziemniaków
- 100 gramów (3/4 szklanki mąki)
- łyżeczka masła
- 3 żółtka
- dodatkowa mąka do posypania stolnicy
- łyżeczka soli
Składniki do nadzienia
- 200 gramów śliwek
- 15 łyżeczek cukru Składniki na panierkę
- bułka tarta (1/2 szklanki)
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 kostki masła
Najpierw gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy i przeciskamy przez praskę. Gdy są jeszcze ciepłe, to mieszamy je z solą, masłem i żółtkami. Ciasto zagniatamy i na uprzednio posypanej mąką stolnicy tworzymy 2 wałki ciasta, o średnicy mniej więcej 5 centymetrów. Tak przygotowane wałeczki kroimy na 20 mniejszych plastrów o grubości około 4 centymetrów każdy.
Owoce myjemy, suszymy, nadkrajamy i wyciągamy pestki, w których miejsce wsypujemy cukier (pół łyżeczki). Następnie każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią i kładziemy na niej śliwkę. Całość sklejamy i formujemy kulkę.
Czynność powtarzamy dla reszty plastrów ciasta. Po uformowaniu wszystkich kulek lekko obtaczamy w mące.
Gotowanie powinno odbywać się w porcjach, w delikatnie posolonej wodzie. Od czasu do czasu mieszamy. W momencie, gdy knedle wypłyną na powierzchnię, to znaczy, że są dobre do jedzenia.
Panierkę przygotowujemy na patelni. Podsmażamy bułkę tartą i dodajemy do niej masło i cukier. Mieszamy wszystko razem i smażymy jeszcze przez chwilę i dodajemy do knedli.
Danie gotowe do jedzenia. Takich knedli nie poda nam żadna restauracja, a jedzenie ich w rodzinnym gronie, to prawdziwa przyjemność.
Skomentuj artykuł