(fot. shutterstock.com)
Magda_Cieszynska

Knedle to proste w przygotowaniu kulki mączne, które wciąż cieszą się popularnością na polskich stołach. Warto zatem przypomnieć sobie przepis na to pyszne danie.

Składniki do ciasta (porcja dla 4 osób)

  • kilogram ziemniaków
  • 100 gramów (3/4 szklanki mąki)
  • łyżeczka masła
  • 3 żółtka
  • dodatkowa mąka do posypania stolnicy
  • łyżeczka soli

Składniki do nadzienia

DEON.PL POLECA

  • 200 gramów śliwek
  • 15 łyżeczek cukru Składniki na panierkę
  • bułka tarta (1/2 szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 kostki masła

Najpierw gotujemy ziemniaki w mundurkach. Następnie je obieramy i przeciskamy przez praskę. Gdy są jeszcze ciepłe, to mieszamy je z solą, masłem i żółtkami. Ciasto zagniatamy i na uprzednio posypanej mąką stolnicy tworzymy 2 wałki ciasta, o średnicy mniej więcej 5 centymetrów. Tak przygotowane wałeczki kroimy na 20 mniejszych plastrów o grubości około 4 centymetrów każdy.

Owoce myjemy, suszymy, nadkrajamy i wyciągamy pestki, w których miejsce wsypujemy cukier (pół łyżeczki). Następnie każdy kawałek ciasta spłaszczamy dłonią i kładziemy na niej śliwkę. Całość sklejamy i formujemy kulkę.

Czynność powtarzamy dla reszty plastrów ciasta. Po uformowaniu wszystkich kulek lekko obtaczamy w mące.

Gotowanie powinno odbywać się w porcjach, w delikatnie posolonej wodzie. Od czasu do czasu mieszamy. W momencie, gdy knedle wypłyną na powierzchnię, to znaczy, że są dobre do jedzenia.

Panierkę przygotowujemy na patelni. Podsmażamy bułkę tartą i dodajemy do niej masło i cukier. Mieszamy wszystko razem i smażymy jeszcze przez chwilę i dodajemy do knedli.

Danie gotowe do jedzenia. Takich knedli nie poda nam żadna restauracja, a jedzenie ich w rodzinnym gronie, to prawdziwa przyjemność.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Knedle ze śliwkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.