Spróbuj bulionu z suszonych grzybów z pierożkami

(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem. I delektować się aromatem oraz smakiem...

Składniki

Bulion:

DEON.PL POLECA

  • 10-15 dag suszonych grzybów
  • 1 kostka rosołowa

Pierożki

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • ok. 3/4 szklanki letniej wody
  • 1/4 szklanki mleka

Farsz:

  • 30-35 dag mięsa gotowanego i zmielonego
  • 1 cebula
  • tłuszcz
  • sól
  • pieprz

Wykonanie

Bulion:

Grzyby umyć, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować.

Mięso oczyścić, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe (latem dodać nać selera i pietruszki) i cebulę przypieczona na płycie.

Gotować rosół na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany staje się mętny). Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół i doprawić. Bulion można przyrządzić kostki rosołowej.

Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce.

Pierożki:

Mąkę przesiąć na stolnicę, zrobić w niej dołek, zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne.

Farsz:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić, jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru, ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki.

Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.

Życzymy smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spróbuj bulionu z suszonych grzybów z pierożkami
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.