Spróbuj bulionu z suszonych grzybów z pierożkami
Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem. I delektować się aromatem oraz smakiem...
Składniki
Bulion:
- 10-15 dag suszonych grzybów
- 1 kostka rosołowa
Pierożki
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- ok. 3/4 szklanki letniej wody
- 1/4 szklanki mleka
Farsz:
- 30-35 dag mięsa gotowanego i zmielonego
- 1 cebula
- tłuszcz
- sól
- pieprz
Wykonanie
Bulion:
Grzyby umyć, zalać przegotowaną i przestudzoną wodą, zostawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować.
Mięso oczyścić, zalać zimną wodą i doprowadzić do zagotowania, zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę, sól, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe (latem dodać nać selera i pietruszki) i cebulę przypieczona na płycie.
Gotować rosół na wolnym ogniu (rosół mocno gotowany staje się mętny). Gdy mięso jest miękkie, przecedzić rosół i doprawić. Bulion można przyrządzić kostki rosołowej.
Do bulionu dodać wywar z ugotowanych grzybów. Do zupy można włożyć kilka grzybków pokrojonych w paski lub zmielonych w maszynce.
Pierożki:
Mąkę przesiąć na stolnicę, zrobić w niej dołek, zaparzyć ciasto, wlewając w dołek gotujące mleko i mieszać widelcem, dodać resztę składników i wyrobić ciasto - ma być wolne.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić, jeżeli mięso jest za suche, to można dodać odrobinę wywaru, ciasto rozwałkować, zrobić radełkiem małe kwadraciki, nakładać farsz i zlepiać pierożki.
Pierożki gotować w osolonej wodzie, po wypłynięciu jeszcze chwilkę gotować, wyjąć sitkiem, wyłożyć do wazy lub na talerz, zalać gorącym bulionem.
Życzymy smacznego!
Skomentuj artykuł