Spróbuj sernik przekładany kruchym ciastem

(fot. pixabay.com)
s. Anastazja / slo

Dziś, coś dla fanów serników wszelkiej maści - wprost od siostry Anastazji - przepis na sernik przekładany kruchym ciastem.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag margaryny
  • 3-4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego)
  • 20 dag margaryny
  • 3 jaja
  • 1 budyń
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10-15 dag rodzynek

Wykonanie:

Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami.

W garnku rozpuścić margarynę i na gorący tłuszcz wyłożyć ser, ciągle mieszając.

Do gorącego dodać suchy budyń i rodzynki - dalej mieszając.

Gdy masa zacznie odchodzić od garnka - odstawić, podzielić na 3 części i gorącą przekładać ciasto wg kolejności: ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa - ciasto kruche - masa serowa.

Dodatek:

  • 2-3 galaretki cytrynowe dowolne owoce (zgodnie z upodobaniem)
  • Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Wierzch przybrać pokrojonymi owocami i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spróbuj sernik przekładany kruchym ciastem
Komentarze (2)
A
agape30
25 kwietnia 2013, 09:36
W przepisie podano składniki na ciasto i na masę, więc ze składników na ciasto robimy kruchy placek a z pozostałych skłądników mase serową. W garnku podgrzewamy tłuszcz tj margarynę aby się rozpuściła i była gorąca i do tego dodajemy ser z cukrem, ale garnek zdejmujemy z ognia. Ser z cukrem oraz roztopiona margarynę mieszamy. Do tego od razu dodajemy resztę składników. Jest tu mowa o gorącyej masie, dlatego że w większości przepisach dodajemy składniki do wystudzonej masy a także zazwyczaj roztopiona margaryna też dodawana jest już po ostudzeniu.
M
Misko
20 kwietnia 2013, 00:17
Niezrozumiały przepis, najpierw z "podanych" czyli których? wszystkich? Składników zrobić ciasto kruche a potem z sera itd zrobić masę serowa, skoro trzeba było zrobić ze składników "ciasto kruche" to juz nie ma nic na masę serowa. Pozatym włączyć masę serowa do garnka na gorący tłuszcz ok ale czy trzeba mieć ten garnek "na ogniu" aby masa serowa była gorąca i "odeszła od garnka"? Czy od samego tłuszczu będzie masa gorąca i trzeba tylko mieszać?