Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji

(fot. pixabay)
slo

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki. I zapiekanka gotowa!

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 20 dag pieczarek lub wędliny
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki.
3 jajka ugotować i pokroić. Pieczarki (lub wędlinę) pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.

Roztrzepać 3 jajka ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, wymieszać i zalać ziemniaki.
Wierzch posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji
Komentarze (4)
M
Mela
16 stycznia 2010, 11:12
Przepisy siostry Anastazji są pyrzne, szczególnie ciasta:) 
J
joan
15 stycznia 2010, 20:28
Jadziu, gdybyś chciała piec surowe ziemniaki to musałabyś je włożyć wcześniej i dopiero pod koniec dodać resztę. Inaczej to ziemniaki będą jeszcze surowe, a reszta zacznie się przypalać. Dlatego w przepisie są ziemniaki ugotowane.
J
Jadzia
15 stycznia 2010, 20:06
A czy ziemniaki można surowe wrzucić do zapiekanki? Ja zawsze do tej pory gotowałam je wcześniej w mundurkach, bo bałam się, że się nie upieką w piekarniku. Pozdrawiam:)
T
tezik
12 stycznia 2010, 23:54
robiłam tą zapiekankę, prosta i smaczna, ale trochę długo się to zapieka w piekarniku (nie chciałam jeść płynnego jajka ze śmietaną :/)