Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji

Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji
(fot. pixabay)
slo

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.  I zapiekanka gotowa!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 6 jajek
  • 20 dag pieczarek lub wędliny
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić na plasterki.
3 jajka ugotować i pokroić. Pieczarki (lub wędlinę) pokroić i usmażyć.
Cebulę pokroić i usmażyć na złoty kolor.

W brytfannie ułożyć warstwę ziemniaków, połowę pieczarek (lub wędliny), cebuli i jajek, kolejną warstwę ziemniaków, resztę składników, a na wierzchu znowu ziemniaki.

Roztrzepać 3 jajka ze śmietaną, dodać soli, pieprzu, wymieszać i zalać ziemniaki.
Wierzch posypać serem startym na tarce o grubych oczkach. Włożyć do piekarnika i zapiec.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Spróbuj zapiekanki z ziemniaków wg s. Anastazji
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.