"Sucha" szarlotka
( fot. Elżbieta Sitnik )
es
Nie masz dużo czasu a znajomi za chwilę mają przyjść? Zadziw ich swoim pysznym ciastem - szybki i łatwy przepis na jabłkowe ciacho dla każdego ;)
Składniki:
Szarlotka "SUCHA"
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. kaszy mannej (grysiku)
- kostka masła lub pół kostki masła i pół kostki margaryny do pieczenia
- 8 jabłek
Sposób wykonania:
- Przygotować brytfankę - średni tort oraz wyłożyć ją papierem do pieczenia.
- Do miski wsypać po szklance wymienionych składników i wymieszać je dokładnie, aby tworzyły jednolitą masę.
- Następnie ok. 3-4 średnio kopiastych łyżek suchej masy wsypać równomiernie na przygotowaną brytfankę.
- Jabłka obrać, według uznania, można je pokroić specjalnie na plasterki lub obrać i ciąć nad torownicą w niesymetryczne kawałki. Na początek skroić 4 jabłka. Póżniej posypać je 4 kopiastymi łyżkami masy i znów pokroić 4 jabłka.
- Na sam koniec wysypać równomiernie na całe ciasto pozostałą masę oraz pokroić i ułożyć na cieście równomiernie kostkę masła lub opcję z margaryną, aby topiący się tłuszcz pokrył wierzch ciasta.
- Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na ok.45 min i piec w 1800C, aż do zarumienienia.
Upieczone ciasto można podawać z lodami lub innymi dodatkami, bardzo dobrze sprawdza się na popołudniowe spotkanie przy kawie czy herbacie.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł