"Sucha" szarlotka

"Sucha" szarlotka
( fot. Elżbieta Sitnik )
es

Nie masz dużo czasu a znajomi za chwilę mają przyjść? Zadziw ich swoim pysznym ciastem - szybki i łatwy przepis na jabłkowe ciacho dla każdego ;)

Składniki:

Szarlotka "SUCHA"

  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. kaszy mannej (grysiku)
  • kostka masła lub pół kostki masła i pół kostki margaryny do pieczenia
  • 8 jabłek

Sposób wykonania:

DEON.PL POLECA

  • Przygotować brytfankę - średni tort oraz wyłożyć ją papierem do pieczenia.
  • Do miski wsypać po szklance wymienionych składników i wymieszać je dokładnie, aby tworzyły jednolitą masę.
  • Następnie ok. 3-4 średnio kopiastych łyżek suchej masy wsypać równomiernie na przygotowaną brytfankę.
  • Jabłka obrać, według uznania, można je pokroić specjalnie na plasterki lub obrać i ciąć nad torownicą w niesymetryczne kawałki. Na początek skroić 4 jabłka. Póżniej posypać je 4 kopiastymi łyżkami masy i znów pokroić 4 jabłka.
  • Na sam koniec wysypać równomiernie na całe ciasto pozostałą masę oraz pokroić i ułożyć na cieście równomiernie kostkę masła lub opcję z margaryną, aby topiący się tłuszcz pokrył wierzch ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika na ok.45 min i piec w 1800C, aż do zarumienienia.

Upieczone ciasto można podawać z lodami lub innymi dodatkami, bardzo dobrze sprawdza się na popołudniowe spotkanie przy kawie czy herbacie.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

"Sucha" szarlotka
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.