Szybkie i proste risotto z pieczarkami
Pomysł na szybkie i lekkie danie, dobre na obiad lub wczesną kolację.
- ½ kg pieczarek
- 20 dag ryżu
- ½ szklanki białego wina
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- ½ szklanka bulionu
- Sól, pieprz
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, chwilę poddusić. Gdy puszczą sok, dodać wcześniej wypłukany ryż. Doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić chwilę pod przykryciem, zalać winem i dusić tak długo, aż ryż wchłonie wino.
Potrawę stopniowo podlewać gorącym bulionem, często mieszając. Gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać.
Risotto najlepiej podawać ze startym parmezanem.
Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji"
Skomentuj artykuł