Szybkie i proste risotto z pieczarkami

(fot. Special*Dark / flickr.com / CC BY)
s. Anastazja,

Pomysł na szybkie i lekkie danie, dobre na obiad lub wczesną kolację.

  • ½ kg pieczarek
  • 20 dag ryżu
  • ½ szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ szklanka bulionu
  • Sól, pieprz

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, chwilę poddusić. Gdy puszczą sok, dodać wcześniej wypłukany ryż. Doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić chwilę pod przykryciem, zalać winem i dusić tak długo, aż ryż wchłonie wino.

Potrawę stopniowo podlewać gorącym bulionem, często mieszając. Gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać.

DEON.PL POLECA

Risotto najlepiej podawać ze startym parmezanem.

Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji"

Znakomite kulinarne pomysły Siostry Anastazji na różne okazje rodzinne, świąteczne, a nawet... zaręczyny!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szybkie i proste risotto z pieczarkami
Komentarze (3)
30 kwietnia 2013, 23:02
No dobrze, ale co, jeśli do tego podduszania nie dodać wina,a jednak podduszać? Może bulion zamiast tego? W risotto faktycznie podobno najważniejsze jest to ni to gotowanie, ni to podduszanie w przyprawach już, nie osobno. I jeszcze to "chwilę poddusić". Chwilę tzn. ile? Na oko? Może nie wyjść...
D
Daria
30 kwietnia 2013, 21:38
Ale wtedy nie jest to prawdziwe risotto, tylko ryż z dodatkami. Warto popilnować:)
J
Jan
29 kwietnia 2013, 17:16
Można to zrobić prościej - bez pilnowania i bez wina. Ugotować ryż na sypko tak jak to każdy umie. Ja zagotowuję ryż z wodą solą i odrobiną oleju, a jak się podgotuje wkładam pod koc. Pieczarki umyć, pokroić, wrzucic do  podsmażonej cebuli, dodać pieprzu, soli, czosnku i kilka minut smażyć. Potem wymieszać z ryżem, chwilę odczekać i gotowe!