Szybkie i proste risotto z pieczarkami

Szybkie i proste risotto z pieczarkami
(fot. Special*Dark / flickr.com / CC BY)
8 lat temu
s. Anastazja,

Pomysł na szybkie i lekkie danie, dobre na obiad lub wczesną kolację.

  • ½ kg pieczarek
  • 20 dag ryżu
  • ½ szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • ½ szklanka bulionu
  • Sól, pieprz

Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oliwie. Dodać pieczarki, chwilę poddusić. Gdy puszczą sok, dodać wcześniej wypłukany ryż. Doprawić przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić chwilę pod przykryciem, zalać winem i dusić tak długo, aż ryż wchłonie wino.

Potrawę stopniowo podlewać gorącym bulionem, często mieszając. Gdy ryż będzie miękki, ale nie rozgotowany, dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać.

Risotto najlepiej podawać ze startym parmezanem.

Przepis pochodzi z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji"

Szybkie i proste risotto z pieczarkami - zdjęcie w treści artykułu Znakomite kulinarne pomysły Siostry Anastazji na różne okazje rodzinne, świąteczne, a nawet... zaręczyny!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szybkie i proste risotto z pieczarkami
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.