Szpinakowe Pierożki

Szpinakowe Pierożki
(fot by shutterbean / Foter.com)
nt

Pyszne i szybkie w przyrządzeniu Szpinakowe Pierożki ożywią każde menu. Nie tylko dla wielbicieli szpinaku. Zdobędzie serce każdego, nawet wybrednego smakosza.

Składniki: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • paczka rozdrobnionego szpinaku
  • 2 jajka
  • 2 lub 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz 
  • sól
  • 1 białko
  • 30 dag sezamu

Sposób przygotowania:

  • Na patelni roztapiamy masło. Następnie wrzucamy szpinak.
  • Rozmrażamy szpinak, co jakiś czas mieszając.
  • Następnie dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.
  • Dodajemy jajka, potem śmietanę i mieszamy.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Ciasto francuskie dzielimy na pasy o grubości około 10 cm.
  • Łyżeczką nakładamy farsz.
  • Następnie kleimy ciasto jak pierogi i gotowe kładziemy na blachę.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Przed włożeniem do piekarnika,malujemy pierożki białkiem i posypujemy sezamem.
  • Wstawiamy na około 25 minut-do zarumienienia.
  • Później przez około 4 minuty trzymamy w wyłączonym piekarniku z leciutko uchylonymi drzwiczkami.

Serwujemy na ciepło lub zimno.

Smacznego !!!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Szpinakowe Pierożki
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.