Tajska zupa kokosowa z krewetkami

(fot. Matt@PEK/ flickr.com)
nt

Pyszna, smaczna i zdrowa zupa orientalna stanowi ciekawą odmianę w naszej kuchni. Łatwa i szybka w przygotowaniu będzie ciekawą propozycją w każdym menu.

Czas przygotowania: do 30 minut

Porcja dla 4 osób

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 250 gramów krewetek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szalotki
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 3 trawy cytrynowe
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 250 gramów mrożonej zielonej fasoli
  • 1 mały słoik minikukurydzy / puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 pieczarki pokrojone w plastry
  • 100 gramów makaronu ryżowego
  • 1 pęczek kolendry

Sposób przygotowania:

  • w dużym garnku rozgrzewamy olej
  • dodajemy posiekane szalotki, czosnek i trawę cytrynową (białą, miękką część)
  • smażymy około 1 minuty
  • dodajemy pastę curry
  • następnie dolewamy mleko kokosowego i mieszamy
  • gdy pasta całkowicie się rozpuści, dodajemy bulion, sos rybny, sos ostrygowy i cukier
  • doprowadzamy do wrzenia
  • dodajemy pieczarki, krewetki i gotujemy 5 minut i wyłączamy ogień
  • w oddzielnym garnku gotujemy fasolkę na półtwardo
  • gotujemy makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu
  • fasolkę, kukurydzę i posiekaną kolendrę dodajemy do zupy i całość podgrzewamy
  • do miseczek nakładamy makaron ryżowy i zalewamy gorącą zupą.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Tajska zupa kokosowa z krewetkami
Komentarze (1)
DK
do korekty
31 marca 2014, 20:45
250 gramów - nie "250 gram" Korekto, nie śpij!