Wypiek z kremem, czyli słynna Wuzetka

(fot. SpiderMum / Wikipedia Commons / CC BY)
DEON.pl

Jak podają niektóre źródła, nazwa deseru powstała na na przełomie lat 40. i 50. XX wieku od warszawskiej trasy W-Z, w pobliżu której znajdowała się jedna z cukierni. Według innej teorii nazwa "wuzetka" pochodzi od skrótowca "WZK", którego rozwinięcie to "wypiek z kremem".

Składniki:

  • 40 dkg masła
  • 3 żółtka
  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 paczki serka homogenizowanego
  • szklanka cukier puder
  • łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania:

DEON.PL POLECA

Ciasto:

  • 20 dkg miękkiego masła utrzeć z cukrem i żółtkami
  • dodać mąkę, sodę i kakao
  • na końcu dodać ubite na pianę białka - całość dokładnie wymieszać
  • ciasto piec w piekarniku w temperaturze około 240 stopni C.
  • upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć kremem.

Krem:

  • resztę miękkiego masła utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku i po jednej łyżce serka
  • żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku, ostudzoną dodać do kremu, całość utrzeć

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Wypiek z kremem, czyli słynna Wuzetka
Komentarze (1)
L
lidka
7 marca 2015, 22:49
przepis mało czytelny