Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji

(fot. pixabay)
s. Anastazja / slo

Siostra Anastazja w dzieciństwie podglądała mamę, która przed gotowaniem albo wyrabianiem chleba robiła znak krzyża. Zawsze robi tak samo jak mama. Zanim zabierze się do pieczenia ciasta odmawia modlitwę "Pod Twoją obronę", a następnie zakasa rękawy habitu i do dzieła.

  • Mąkę do ciasta zawsze należy przesiewać.
  • Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia, a dopiero potem dodajemy resztę składników.
  • Foremki trzeba zawsze smarować tłuszczem i obsypać tartą bułką (można użyć specjalnego papieru).
  • Jajka trzeba najpierw umyć i wbijać pojedynczo do naczynia innego niż reszta składników
  • Biszkopt po upieczeniu pozostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku.
  • Sernik zostawić w piekarniku aż do wystygnięcia.
  • By piana lepiej się ubiła, dodać do białek szczyptę soli.
  • Kruche ciasto przed pieczeniem ponakłuwać widelcem w kilku miejscach.
  • Do przygotowania masy można użyć - według własnego uznania - masła lub margaryny.
  • Do spulchniania niektórych ciast można wykorzystać, rzadko dziś stosowany, amoniak spożywczy w postaci proszku. Jego działanie podobne jest do proszku do pieczenia. Amoniak spożywczy jest dostępny w sprzedaży.
  • Jeżeli podczas przygotowywania kremu masa zwarzy się, należy ją lekko podgrzać, mieszając cały czas.
DEON.PL POLECA


Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zanim upieczesz ciasto - porady s. Anastazji
Komentarze (10)
V
viola
2 grudnia 2012, 00:27
Ja zwazona mase jeszcze raz ucieram, biore w drugim naczyniu troche masla i ucierajac dodaje po trochu zwazona mase i zawsze sie uda.
.
.
23 maja 2012, 07:27
Kapiczka wrzątku czasem ratuje masę.
A
a
23 maja 2012, 05:38
bardzo dziękuję, ciasta na poczęstunek po Pierwszej Komunii Św. udały się znakomicie, wyrosły jak nigdy i ciasta były wilgotne.
C
cóż...
23 maja 2012, 03:55
Siostra Anastazja  w dzieciństwie podglądała mamę, która przed gotowaniem albo wyrabianiem chleba robiła znak krzyża. Zawsze robi tak samo jak mama. Zanim zabierze się do pieczenia ciasta odmawia modlitwę "Pod Twoją obronę", a następnie zakasa rękawy habitu i do dzieła.
Olinka
20 marca 2012, 18:18
  Może ktoś już ma jakiś sposób na uratowanie takiej masy? Nie ma na to sposobu :-(
A
ann
7 listopada 2011, 21:35
Jeśli się sernik zostawi w piekarniku, to czy przypadkiem się nie spali ? Jeżeli we włączonym i na całą noc to owszem, spali się :) Ale jeżlei w wyłączonym do momentu aż wystygnie to się nie spali a po prostu nie zetknie się za szybko będąc gorący z zimnym powietrzem. Moja mama jeszcze mówiła, aby się nie dziwić, kiedy zagląda się do piekarnika, bo to zaszkodzi, ale chyba na katolickim portlau nie warto tego rozważać bo to zabobony :)) Miłych wypieków.
L
leszek
6 listopada 2011, 10:55
 Jeśli się sernik zostawi w piekarniku, to czy przypadkiem się nie spali ?
Bolesław Zawal
6 listopada 2011, 10:26
 Jeżeli masło jest z olejem, a niestety większość masła w naszych sklepach zawiera ten "sympatyczny" dodatek, o czym klient raczej nie jest informowany, to nie pomoże, ani Siostra Anastazja, ani Siostra Leonilla, ani żadna inna Siostra, trzeba to wyrzucić. Może ktoś już ma jakiś sposób na uratowanie takiej masy? Dodaj trochę musztardy (taka sama zasada jak z majonezem).
B
Betelgeza
12 kwietnia 2011, 16:31
 Jeżeli masło jest z olejem, a niestety większość masła w naszych sklepach zawiera ten "sympatyczny" dodatek, o czym klient raczej nie jest informowany, to nie pomoże, ani Siostra Anastazja, ani Siostra Leonilla, ani żadna inna Siostra, trzeba to wyrzucić. Może ktoś już ma jakiś sposób na uratowanie takiej masy?
SD
siostra Deborah
22 lutego 2010, 16:45
dzięki za radę z żadnej nie skorzystałam