Żeberka z miodem

(fot. pixabay)
slo / s. Anastazja

Dziś przepis dla tych, którzy mają ochotę na coś nowego. Dla amatorów i profesjonalistów - delikatne i soczyste - żeberka z miodem według receptury s. Anastazji.

Składniki:

  • 6-7 porcji żeberek
  • 2-3 łyżki miodu (zależy od liczby porcji żeberek)
  • olej
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki surowej
  • wegeta
  • imbir
  • kminek
  • sól
  • pieprz

Żeberka natrzeć solą, pieprzem, wegetą, imbirem, kminkiem i miodem.Zostawić na 15-30 min. Żeberka obsmażyć na oleju, następnie przełożyć do brytfanki, dodać cebulę, paprykę i dusić razem do miękkości.

Smacznego!

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Żeberka z miodem
Komentarze (9)
J
Ja
9 marca 2011, 08:05
Żeberka w miodzie to nie słodycze. Niektórzy myślą chyba, że smakują jak sam miód. Smak żeberek jest wyśmienity, delikatny. Po prostu bardzo dobrze doprawione mięsko:) Polecam!!!
E
ela
10 listopada 2009, 14:48
Wiesz, nie chodzi o akurat o miód do mięsa, ale ja w ogóle nie jadam dań obiadowych na słodko: naleśniki, pierogi itp wszystko w wersji na słono. Ale być może ten miód nadaje jakiegoś scecyficznego smaku niekoniecznie słodkiego.
A
apio
10 listopada 2009, 14:29
Kochani, proponuję najpierw spróbować jak smakują żebarka przygotowane w zaprawie z miodem...mmm....miodzio! Ja dodaję jeszcze czosnek i  trzymam w takiej marynacie przez noc. Niebo w gębie! Jeśli uważacie, że miód nie pasuje do mięsa - możecie się zdziwić:) Smacznego!
E
ela
8 listopada 2009, 23:34
Franek, nie bądź podejrzliwy. Trochę cenzury nie zaszkodzi- wystarczająco jest śmiecia w Internecie. Dla niektórych dzień bez dokopania komuś, to dzień stracony. Ale kiedy chodzi o żeberka, to bez przesady- wiadomo, że coś się zespuło (tzn. dodawacz komentarzy a nie żeberka). A co do kryteriów, to pewnie zdroworozsądkowe, na pewno mogą być krytyczne, ale nie obraźliwe. A co do słodkiego, to tylko słodycze, w daniach obiadowych słodkiego nie toleruję.
F
franek
8 listopada 2009, 23:25
Ślicznie dziękuję że znów są nowe i stare komentarze. Widać coś sie popsuło i znów nareperowało. Optymistycznie!
Krzysztof Łoskot
7 listopada 2009, 18:13
Nikt nie komentuje? To może ja. Potrawy mięsne lubię na różne sposoby ale nie na słodko. W Szwecji spotkałem sie z potrawami mięsnymi i rybami przyrządzanymi na słodko. Jadłem, ale bez entuzjazmu. Mam nadzieję, że te żeberka z miodem nie są słodkie w końcowym efekcie.
F
franek
7 listopada 2009, 17:46
Dodałem do tego przepisu komentarz dwa dni temu, a dzisiaj go nie ma. Nie był niecenzuralny.  Jakie kryteria stawia redakcja, aby można było publikowac komentarze? Zgadzam sie, że niektóre wpisy nie powinny być publikowane, ale w przyzwoitym wydawnictwie kryteria te powinny być jawne.
F
franek
5 listopada 2009, 20:07
Ojej! Nie piszcie takich tytułów: Żeberka z miodem; Śledź z dżemem; Flaki w oleju; Móżdżek z rodzynkami; Budyń z musztardą; Kaszanka na słodko; itp Moja tęcza smaków nie przewiduje takich zestawów, a żołądek planuje bunt. A jak trzeba mięso natrzeć miodem - to po cichu, w ukryciu, żeby nikt nie widział!
A
amator żeberek
5 listopada 2009, 11:42
Żeberka z miodem czyli miooooodzio... palce lizać...., a tu proza dnia powszedniego - kanapki z serem... lubię czytać wasze dodatki, nawet nie wiecie jak mi działa wyobraźnia...