Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Pizza zawojowała cały świat. Nęci zapachem, smakiem, wyglądem, choć do niskokalorycznych dań nie należy. Jemy ją przy okazji spotkań towarzyskich, w czasie wypadów do miasta, zamawiamy, gdy potrzebujemy szybkiego obiadu czy kolacji. Ale możemy też przygotować ją sami - dziś proponujemy przepis na pizzę na oryginalnym, cienkim cieście włoskim.

Ciasto

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • mąka 250 g
  • drożdże 15 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Mąkę z solą wsypać do jednej ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać, aż wyrosną. Wyrobić ciasto - dodając w miarę potrzeby wody - uformować kulę wysmarować olejem i włożyć do miski. Odstawić w ciepłe miejsce.

Sos do pizzy

Składniki:

  • 3 łyżeczki zmiesznych ziół (oregano, bazylia)
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 13 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 12 szklanki ketchupu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zioła wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą przykryć i odczekać aż się zaparzą. Koncentrat pomidorowy zmieszać z ketchupem i zaparzonymi ziołami, dodać sól, pieprz do smaku, przeciśniety przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany sos jest juz gotowy do nałożenia na pizzę.

Przygotowanie pizzy:

Gdy ciasto wyrośnie do podwójnej ilości, uformować wg upodobania jedną wiekszą pizzę lub mniejsze placki pizzy. Uformowaną pizzę smarować sosem i nakładać dodatki, jakie lubimy (tylko od nas zależy, jakich dodatków użyjemy do naszej pizzy), skropić oliwą z oliwek, wierzch posypać serem mozarella.

Pizzę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C (elektr.195°C) przez 15-20 min.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim
Komentarze (8)
P
poczka
17 czerwca 2014, 18:18
Ja zwykle robię pizzę z tego przepisu- [url]http://superprzepisy.com.pl/wloska-pizza-w-domowym-zaciszu/[/url] Wszystko wychodzi bardzo dobrze ;)
U
unvrs
29 września 2013, 20:10
ketchub i koncentra do pizzy - obrzydliwość 5 bardzo dojrzałych pomidorów, świeża bazyli i smażenie na zasadzie redukcji - polecam.
J
jack
6 sierpnia 2013, 16:44
Zamiast ketchupu i koncentratu polecam zrobić sos z prawdziwych pomidorów
B
babka32
23 lutego 2013, 16:10
zrobilam i wyszlo pyszne !!!!:)))
G
Grażka
26 stycznia 2013, 11:49
Ja tam nie potrzebuje strasznie cienkiego ciasta. Zadowala mnie to z [url]http://partypizza.pl[/url]/ Mają naprawdę fantastyczną pizzę, mimo, że nie jest włoska ;]
G
Grażka
26 stycznia 2013, 11:25
Ja tam nie potrzebuje strasznie cienkiego ciasta. Zadowala mnie to z http://partypizza.pl/ Mają naprawdę fantastyczną pizzę, mimo, że nie jest włoska ;]
IV
Italiano Vero
30 kwietnia 2010, 23:41
Pizza ta nigdy nie będzie pizzą wloską, dlaczego?: 1° Do pizzy nie daje się oleju tylko Oliwy z oliwek (Olio Extravergine di Oliva) 2° We Włoszech do pizzy ( i do pasty-makaronów) nie używa się koncentratu pomidorowego tylko sos z pomidorów (Salsa di pomodoro) można ją kupić w Super i Hyper Marketach 3° Nie używa się w Itali do pizzy ketchapu 4° W 99% pizz nie używa się pieprzu. W Itali używa się "peperoncino" w polsce znane jako "chili" 5° W 99% pizz nie dodaje się czosnku, chyba że na proźbę klienta Pozdrawiam i życze smacznego
J
jumbo
29 kwietnia 2010, 14:25
Ale dlaczego nie ma zdjęcia z tego przepisu, a zamiast tego jest jakieś z serwisu ze zdjęciami? Obojętnie jakie z tego przepisu już by było lepsze. Po co fałszować obraz i pokazywać nieprawdę o efekcie wykorzystania przepisu? Nie postępujmy jak inni, którzy robią zdjęcia swoich produktów ładniejsze niż są w rzeczywistości i jako takie pokazują. Jak robimy ilustrację przepisu to prawdziwym zdjęciem z wykorzystania przepisu a nie jakimś odpicowanym zdjęciem z serwisu ze zdjęciami tylko dlatego, że i to i to pizza.