Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim
Pizza zawojowała cały świat. Nęci zapachem, smakiem, wyglądem, choć do niskokalorycznych dań nie należy. Jemy ją przy okazji spotkań towarzyskich, w czasie wypadów do miasta, zamawiamy, gdy potrzebujemy szybkiego obiadu czy kolacji. Ale możemy też przygotować ją sami - dziś proponujemy przepis na pizzę na oryginalnym, cienkim cieście włoskim.
Ciasto
Składniki:
- mąka 250 g
- drożdże 15 g
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Mąkę z solą wsypać do jednej ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać, aż wyrosną. Wyrobić ciasto - dodając w miarę potrzeby wody - uformować kulę wysmarować olejem i włożyć do miski. Odstawić w ciepłe miejsce.
Sos do pizzy
Składniki:
- 3 łyżeczki zmiesznych ziół (oregano, bazylia)
- 2 łyżki stołowe wody
- 13 szklanki koncentratu pomidorowego
- 12 szklanki ketchupu
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Zioła wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą przykryć i odczekać aż się zaparzą. Koncentrat pomidorowy zmieszać z ketchupem i zaparzonymi ziołami, dodać sól, pieprz do smaku, przeciśniety przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Tak przygotowany sos jest juz gotowy do nałożenia na pizzę.
Przygotowanie pizzy:
Gdy ciasto wyrośnie do podwójnej ilości, uformować wg upodobania jedną wiekszą pizzę lub mniejsze placki pizzy. Uformowaną pizzę smarować sosem i nakładać dodatki, jakie lubimy (tylko od nas zależy, jakich dodatków użyjemy do naszej pizzy), skropić oliwą z oliwek, wierzch posypać serem mozarella.
Pizzę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C (elektr.195°C) przez 15-20 min.
Smacznego!
Skomentuj artykuł