Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim

Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Pizza zawojowała cały świat. Nęci zapachem, smakiem, wyglądem, choć do niskokalorycznych dań nie należy. Jemy ją przy okazji spotkań towarzyskich, w czasie wypadów do miasta, zamawiamy, gdy potrzebujemy szybkiego obiadu czy kolacji. Ale możemy też przygotować ją sami -  dziś proponujemy przepis na pizzę na oryginalnym, cienkim cieście włoskim.

Ciasto

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • mąka 250 g
  • drożdże 15 g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Mąkę z solą wsypać do jednej ogrzanej miski. Drożdże wymieszać z dwoma łyżkami ciepłej wody. Wymieszać z mąką, odczekać, aż wyrosną. Wyrobić ciasto - dodając w miarę potrzeby wody - uformować kulę wysmarować olejem i włożyć do miski. Odstawić w ciepłe miejsce.

Sos do pizzy

Składniki:

  • 3 łyżeczki zmiesznych ziół (oregano, bazylia)
  • 2 łyżki stołowe wody
  • 13 szklanki koncentratu pomidorowego
  • 12 szklanki ketchupu
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Zioła wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą przykryć i odczekać aż się zaparzą. Koncentrat pomidorowy zmieszać z ketchupem i zaparzonymi ziołami, dodać sól, pieprz do smaku, przeciśniety przez praskę czosnek i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Tak przygotowany sos jest juz gotowy do nałożenia na pizzę.

Przygotowanie pizzy:

Gdy ciasto wyrośnie do podwójnej ilości, uformować wg upodobania jedną wiekszą pizzę lub mniejsze placki pizzy. Uformowaną pizzę smarować sosem i nakładać dodatki, jakie lubimy (tylko od nas zależy, jakich dodatków użyjemy do naszej pizzy), skropić oliwą z oliwek, wierzch posypać serem mozarella.

Pizzę włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 220°C (elektr.195°C) przez 15-20 min.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zobacz przepis na pizzę na cienkim cieście włoskim
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.