Spaghetti z tuńczykiem
Za oknami upał, nie mamy ochoty na długie przygotowywanie potraw i jedzenie ciężkich rzeczy. Proponujemy wiec szybki i lekki obiad - spaghetti z tuńczykiem - w sam raz na letnie popołudnie.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1-2 ząbki czosnku
- bazylia
- oregano
- parmezan
- oliwa z oliwek
- płaska łyżeczka cukru
- sól
Pokrojone drobno pomidory z puszki (wraz z sosem) poddusić na oliwie z oliwek, dodać cukier, sól, bazylię, oregano i odsączonego, rozdrobnionego tuńczyka. Pod koniec duszenia (ok. 10-15 min) dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, 1-2 ząbki.
Makaron ugotować w osolonej wodzie (można dodać trochę oliwy z oliwek, makaron nie będzie się kleił), nie za długo tak, by był al dente - jędrny, niezbyt miękki.
Rozłożyć spaghetti na talerzach, nałożyć sos, posypać startym parmezanem, przybrać świeżymi listkami bazylii i.... rozkoszować się do woli!
Smacznego!
Skomentuj artykuł