Doskonałe Spaghetti Carbonara

Doskonałe Spaghetti Carbonara
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Podstawą sosu carbonara są: wędzony boczek, jajka i ser. W różnych częściach Włoch przyrządza się go w różny sposób, niektórzy dodają śmietanę, inni nie. Proponujemy wersję ze śmietaną. Przepis łatwy i szybki, a spaghetti doskonałe!

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti (50 dag)
  • 10-15 dag chudego boczku wędzonego
  • 3-4 żółtka
  • 250 ml śmietany kremówki (może być ser mascarpone)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta rozmarynu
  • parmezan lub inny ostry ser (ok. 10 dag)
  • oliwa
  • sól, pieprz

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody tak, by był al dente. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Na patelni rozgrzewać odrobinę  oliwy i zarumienić boczek. Dolać połowę śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Wszystko dusić przez chwilę na wolnym ogniu.

Do pozostałej śmietany dodać żółtka oraz ser. Wymieszać i wlać na patelnię. Nie należy dopuścić do wrzenia, by sos się nie zwarzył. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem i... gotowe do podania!

DEON.PL POLECA

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Doskonałe Spaghetti Carbonara
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.