Doskonałe Spaghetti Carbonara
Podstawą sosu carbonara są: wędzony boczek, jajka i ser. W różnych częściach Włoch przyrządza się go w różny sposób, niektórzy dodają śmietanę, inni nie. Proponujemy wersję ze śmietaną. Przepis łatwy i szybki, a spaghetti doskonałe!
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti (50 dag)
- 10-15 dag chudego boczku wędzonego
- 3-4 żółtka
- 250 ml śmietany kremówki (może być ser mascarpone)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta rozmarynu
- parmezan lub inny ostry ser (ok. 10 dag)
- oliwa
- sól, pieprz
Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody tak, by był al dente. Boczek pokroić w kostkę lub cienkie plastry. Na patelni rozgrzewać odrobinę oliwy i zarumienić boczek. Dolać połowę śmietany, przeciśnięty przez praskę czosnek i rozmaryn. Wszystko dusić przez chwilę na wolnym ogniu.
Do pozostałej śmietany dodać żółtka oraz ser. Wymieszać i wlać na patelnię. Nie należy dopuścić do wrzenia, by sos się nie zwarzył. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos połączyć z makaronem i... gotowe do podania!
Smacznego!
Skomentuj artykuł