Zupa cebulowa

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Cebula towarzyszy nam codziennie w kuchni, rzadko jednak jako podstawa dania, a sprawdza się w tej roli doskonale. Polecamy przepyszną zupę cebulową - French Onion Soup - genialna!

Składniki:

DEON.PL POLECA


  • 6 dużych cebul
  • 1 litr rosołu
  • 1/4 litra białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czerwona papryka, cukier, tymianek
  • bagietka lub chleb
  • starty parmezan

Cebule pokroić na cienkie plastry, opruszyć mąką, cukrem i papryką i usmażyć na oliwie na lekko brązowy kolor, nastepnie zalać winem. Dusić całość aż 1/4 płynu odparuje.

Zagotować rosół, dodać przygotowaną uprzednio cebulę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i gotować ok. 40 min.

Bagietkę lub chleb pokroić w kromki i przesmażyć z obydwu stron na maśle.

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć na wierzchu kromki bagietki lub chleba, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, by ser sie rozpuścił.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa cebulowa
Komentarze (4)
M
melisa
21 lutego 2010, 12:39
Zupy  cebulowej  powinni  unikać  "watrobiarze"  tj. osoby  mające  kłopoty  z  watrobą  ;  jednak  raz  na jakiś  czas  można  się skusić ( dodałabym  do tego odrobinę majeranku)
PS
Piotr Sokal
19 lutego 2010, 10:57
oj chyba zrobię niedługo:)
O
ok
18 lutego 2010, 22:13
w Radissonie w Dublinie podawali to jako danie dla snobów:))) załoga też podjadała:) sta wiem- było pyszne, hehehe ;)))
J
joan
18 lutego 2010, 16:56
Ciekawy przepis ale strasznie dużo tłuszczu: rosół, oliwa, masło, ser..