Zupa cebulowa
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl
Cebula towarzyszy nam codziennie w kuchni, rzadko jednak jako podstawa dania, a sprawdza się w tej roli doskonale. Polecamy przepyszną zupę cebulową - French Onion Soup - genialna!
Składniki:
- 6 dużych cebul
- 1 litr rosołu
- 1/4 litra białego, wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, czerwona papryka, cukier, tymianek
- bagietka lub chleb
- starty parmezan
Cebule pokroić na cienkie plastry, opruszyć mąką, cukrem i papryką i usmażyć na oliwie na lekko brązowy kolor, nastepnie zalać winem. Dusić całość aż 1/4 płynu odparuje.
Zagotować rosół, dodać przygotowaną uprzednio cebulę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i gotować ok. 40 min.
Bagietkę lub chleb pokroić w kromki i przesmażyć z obydwu stron na maśle.
Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć na wierzchu kromki bagietki lub chleba, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, by ser sie rozpuścił.
Smacznego!
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł