Zupa cebulowa

Zupa cebulowa
(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Cebula towarzyszy nam codziennie w kuchni, rzadko jednak jako podstawa dania, a sprawdza się w tej roli doskonale. Polecamy przepyszną zupę cebulową - French Onion Soup - genialna!

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 1 litr rosołu
  • 1/4 litra białego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, czerwona papryka, cukier, tymianek
  • bagietka lub chleb
  • starty parmezan
     

Cebule pokroić na cienkie plastry, opruszyć mąką, cukrem i papryką i usmażyć na oliwie na lekko brązowy kolor, nastepnie zalać winem.  Dusić całość aż 1/4 płynu odparuje.

DEON.PL POLECA

Zagotować rosół, dodać przygotowaną uprzednio cebulę, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem i gotować ok. 40 min.

Bagietkę lub chleb pokroić w kromki i przesmażyć z obydwu stron na maśle.

Zupę przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć na wierzchu kromki bagietki lub chleba, posypać startym parmezanem i zapiec w piekarniku, by ser sie rozpuścił.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa cebulowa
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.