Sycąca zupa węgierska

Sycąca zupa węgierska
(fot. daniellemharms/flickr.com)
s. Anastazja Pustelnik

Dziś coś dla tych, którzy pamiętają gorące lata nad Balatonem, klimat Budapesztu lub smak węgierskiego salami. Zupa węgierska przygotowana, sprawdzona i doprawiona przez siostrę Anastazję. 

  • 1/2 kg mięsa (gotowanego albo upieczonego) lub wędliny
  • 2 cebule
  • 2 średnie czerwone papryki (surowe lub konserwowe)
  • 30 dag pieczarek konserwowych
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • papryka w proszku 
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • tłuszcz 

Pieczarki pokroic i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażać.

Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Sycąca zupa węgierska
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.