Sycąca zupa węgierska
(fot. daniellemharms/flickr.com)
s. Anastazja Pustelnik
Dziś coś dla tych, którzy pamiętają gorące lata nad Balatonem, klimat Budapesztu lub smak węgierskiego salami. Zupa węgierska przygotowana, sprawdzona i doprawiona przez siostrę Anastazję.
- 1/2 kg mięsa (gotowanego albo upieczonego) lub wędliny
- 2 cebule
- 2 średnie czerwone papryki (surowe lub konserwowe)
- 30 dag pieczarek konserwowych
- 1 puszka groszku konserwowego
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki śmietany
- 1-2 łyżki mąki
- tłuszcz
Pieczarki pokroic i usmażyć, cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę lub mięso, paprykę i jeszcze chwilę razem podsmażać.
Dodać przecier pomidorowy, podlać wodą, dodać pieczarki. Zagotować, zagęścić mąką i śmietaną. Zupa ma być dość gęsta, doprawiona na ostro.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł