Jak zrobić krem z zielonego groszku i grzybów?
Smaczna, efektowna i pożywna zupa - krem z zielonego groszku, doskonała na obiad lub kolację, a także na przyjęcie. Polecamy!
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub kostka bulionu z warzyw
- 50 dag zielonego mrożonego groszku
- 20 dag świeżych grzybów
- cebula
- pół szklanki śmietany kremówki
- dwie łyżki oleju
- świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Do wrzącego bulionu dodać groszek, postawić garnek na małym ogniu i gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na maśle. Następnie dodać do garnka i razem chwilę pogotować.
Grzyby umyć, osuszyć i pokroić w paseczki. Obsmażyć na oleju, przyprawić solą i pieprzem. Kilka grzybków zostawic do dekoracji potrawy.
Z garnka wyjąć łyżką cedzakową część groszku, zmiksować i przyprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Wlać śmietanę i zagotować.
Pozostały bulion z groszkiem i grzybami nalać do miseczek, następnie zalać gorącym kremem.
Każdą porcję udekorować łyżeczką śmietany, grzybami, oprószyć lekko gałką muszkatołową, zwieńczyć listkiem bazylii lub natki pietruszki.
Smacznego!
Skomentuj artykuł