Chłodnik z awokado i wermutem
Owoce awokado stają się coraz bardziej popularne w naszej kuchni, i dobrze, bo zawierają wiele cennych składników: nienasycone kwasy tłuszczowe (23,5 proc.), nieco białka (2 proc.), prowitaminę A (karoten), witaminy B_, B_, C, H (biotyna), K i PP, dużo witaminy E, bardzo dużo potasu i niewiele wapnia, fosforu i żelaza. Miąższ awokado zawiera 3,4 proc. węglowodanów. Owoce te zaleca się osobom z nadciśnieniem tętniczym oraz ze skłonnością do anemii. Awokado wskazane jest również przy nadkwasocie żołądka, ponieważ zmniejsza kwasowość soku żołądkowego. Ale uwaga: awokado jest tłuste, a więc bardzo kaloryczne (100 g - 233 kcal).
Składniki:
- 3 szt awokado
- 1 młoda cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- cebulka dymka
- sok z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka miódu
- 50 ml białego wermutu
Obrać cebulę i czosnek. Cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na maśle, dodać miód i bulion. Doprawić solą i pieprzem. Garnek przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 min. Następnie przestudzić.
Owoce awokado obrać, rozciąć na połówki, usunąć pestki. Miąższ owoców pokroić w kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny. Połowę schłodzić lodówce. Resztę miąższu zmiksować i połączyć z zimnym bulionem i śmietaną. Wymieszać z wermutem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wymieszać z odłożonym awokado.
Chłodnik nalać do miseczek, posypać pomidorami, awokado, posiekaną dymką i świeżo zmielonym pieprzem.
Doskonałe!
Skomentuj artykuł