Krem z łososia na zimno
Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
(fot. gorgeoux/flickr.com)
apio / DEON.pl
Zupa krem z łososia na zimno to doskonałe danie na ciepłe dni. Pyszna, pożywna, odświeżająca i niezwykle efektowna!
- 1 kg filetów z łososia
- 4 plastry wędzonego łososia
- 0,5 l bulionu jarzynowego
- szklanka śmietany 36%
- kieliszek białego półwytrawnego wina
- sól
- pieprz
- sok z 1 cytryny
- zielenina do dekoracji wg upodobania: szczypior, natka pietruszki, kopre, świeża bazylia
Umyte filety osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, podlać białym winem i dusić chwilę, a następnie dolać bulion jarzynowy. Gotować około 10 min. Rozgnieść lub zmiksować, krem powinien mieć gęstą konsystencję. Wystudzić, dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce. Wlać zupę do miseczek, udekorować plastrem łososia i zieleniną.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł