Energetyczna zupa fasolowa na żeberkach

Energetyczna zupa fasolowa na żeberkach
(fot. flickr.com)
apio / DEON.pl

Za oknami wciąż zima i mróz, proponujemy więc znów coś z serii kaloryczno-energetcznej. Jedna z najlepszych zup zimowych - fasolówka na żeberkach.

Składniki:

DEON.PL POLECA

  • 40 dag białej fasoli
  • porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 6 ziemniaków
  • 25 dag żeberek wieprzowych (świeżych lub wędzonych)
  • 20 dag boczku wędzonego
  • listek laurowy
  • łyżka majeranku
  • szczypta cząbru
  • 1 suszony grzyb (np. podgrzybek, prawdziwek)
  • sól
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • natka pietruszki

Fasolę moczyć w letniej wodzie minimum godzinę. Można moczyć ją przez noc, szybciej się ugotuje.

Żeberka umyć, oczyścić i zagotować w 3-4 litrach wody. Zebrać szumowinę.

Włoszczyznę, cebulę i ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Najpierw do gotujących się żeberek wrzucić marchew, bo ona gotuje się najdłużej.

Dodać fasolę, wraz z woda z moczenia.

Potem, gdy marchew i fasola lekko zmiękną, wrzucić resztę włoszczyzny i ziemniaki.

Dodać wszystkie przyprawy i suszonego grzyba do smaku.

Pokroić boczek w drobną kostkę, lekko przesmażyć i wrzucić do zupy.

Dopiero po 15 minutach, gdy boczek puści smak, doprawić solą, choć to nie powinno być konieczne, bo boczek sam w sobie jest dostatecznie słony.

Gdy fasola, marchew i żeberka będą miękkie, zupa jest gotowa.

Podawać z wyjętymi z zupy i pokrojonymi żeberkami. Przed podaniem posypać zupę posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Energetyczna zupa fasolowa na żeberkach
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.