Zupa z soczewicy z wieprzowiną i boczkiem
Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak.
W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny.
Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.
Składniki:
- 20 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
- 3 cebule
- 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 250 dag soczewicy
- papryka czerwona
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 5 dag boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- curry
Mięso i boczek pokroić na małe kosteczki i delikatnie podsmażyć. Oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do mięsa wraz z papryką i z 3 łyżkami drobno posiekanej pietruszki. Dusić około minuty. Kiedy pietruszka zacznie pachnieć dodać litr wody i zagotować.
Do zupy dodać soczewicę, liść laurowy i tymianek i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Zupę doprawić do smaku, a bezpośrednio przed podaniem dodać pozostałą część posiekanej pietruszki.
Smacznego!
Skomentuj artykuł