Zupa z soczewicy z wieprzowiną i boczkiem

(fot. pixabay)
apio / DEON.pl

Soczewica to idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak.

W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny.

Idealne proporcje do gotowania ziaren to dwie szklanki wody na szklankę soczewicy. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.

DEON.PL POLECA

Składniki:

  • 20 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 3 cebule
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 250 dag soczewicy
  • papryka czerwona
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 5 dag boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • curry

Mięso i boczek pokroić na małe kosteczki i delikatnie podsmażyć. Oczyścić i pokroić w kostkę paprykę. Obraną cebulę pokroić w bardzo drobną kosteczkę, dodać do mięsa wraz z papryką i z 3 łyżkami drobno posiekanej pietruszki. Dusić około minuty. Kiedy pietruszka zacznie pachnieć dodać litr wody i zagotować.

Do zupy dodać soczewicę, liść lau­rowy i tymianek i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Zupę dopra­wić do smaku, a bezpośrednio przed poda­niem dodać pozostałą część posiekanej pietruszki.

Smacznego!

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Skomentuj artykuł

Zupa z soczewicy z wieprzowiną i boczkiem
Komentarze (1)
15 listopada 2010, 11:00
Też lubię soczewicę- czerwoną. Nawet- wbrew ostrzeżeniom w tekście- rozgotowana też jest dobra:)