Doskonały karczek z grilla? Wypróbuj ten przepis
Przepis na karkówkę z grilla (fot. depositphotos.com)
apio /DEON.pl
Przed nami długi weekend i szansa na trochę słońca, a więc czas... na grillowanie! A jeśli grill, to obowiązkowo karkówka. Proponujemy doskonały karczek w marynacie, mięciutki w środku, chrupiący zewnątrz, soczysty i aromatyczny.
Przepis na doskonały karczek z grilla
- 1 kg karczku wieprzowego bez kości
- 10 łyżek oleju
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i majeranku
- sok z 1 cytryny
- szczypta chilli
- pieprz i sól
Mięso opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kotlety o grubości ok. 1,5 cm, rozbić tłuczkiem i oprószyć pieprzem i solą.
Przygotować marynatę: wymieszać: olej, ketchup, chilli, sok z cytryny, majeranek, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Grubą warstwą marynaty posmarować kotlety, ułożyć w naczyniu jeden na drugim, zalać resztą marynaty i odstawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do lodówki.
Grillować po 10 minut z każdej strony.
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł