Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]
Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)
dm
Zupa cebulowa należy do typowych francuskim dań. Choć jej głównym składnikiem jest cebula, nie jest ona ciężkostrawna. Tymianek, ser dojrzewający i bagietki dodane do wywaru cebulowego, tworzą smaczną całość i obiadowy posiłek.
Zupa idealna na ciepłe dni
Składniki:
- Cebula 80-100 dag
- 3 łyżki masła klarowanego
- 700 ml bulionu (wywaru)
- Sól wg uznania
- Pieprz wg uznania
- Lekkostrawna bagietka
- Białe wino 150-200 ml
- Czosnek (1-2 ząbki)
- Tymianek (3-4 gałązki lub wg uznania)
- Dojrzewający ser szwajcarski gruyere (utarty - 4 łyżeczki)
Przygotowanie:
- Kroimy cebulę w piórka (pionowo)
- Smażymy masło na niewielkim ogniu
- Wrzucamy cebulę na patelnię do gorącego masła. Całość smażymy między 20-25 minut
- Całość mieszamy
- Wyciskamy czosnek i tymianek. Następnie dodajemy do całości
- Dolewamy wino
- Całość mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu
- Wlewany bulion
- Dodajemy przyprawy
- Bagietkę kroimy w kawałki i podgrzewany w piekarniku
- Nalewany zupę, na której wierzchu kładziemy bagietkę
- Całość posypujemy serem i podpiekamy w piekarniku
Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Skomentuj artykuł