Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]

Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)
dm

Zupa cebulowa należy do typowych francuskim dań. Choć jej głównym składnikiem jest cebula, nie jest ona ciężkostrawna. Tymianek, ser dojrzewający i bagietki dodane do wywaru cebulowego, tworzą smaczną całość i obiadowy posiłek.

Zupa idealna na ciepłe dni

Składniki:

  • Cebula 80-100 dag
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 700 ml bulionu (wywaru)
  • Sól wg uznania
  • Pieprz wg uznania
  • Lekkostrawna bagietka
  • Białe wino 150-200 ml
  • Czosnek (1-2 ząbki)
  • Tymianek (3-4 gałązki lub wg uznania)
  • Dojrzewający ser szwajcarski gruyere (utarty - 4 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Kroimy cebulę w piórka (pionowo)
  • Smażymy masło na niewielkim ogniu
  • Wrzucamy cebulę na patelnię do gorącego masła. Całość smażymy między 20-25 minut
  • Całość mieszamy
  • Wyciskamy czosnek i tymianek. Następnie dodajemy do całości
  • Dolewamy wino
  • Całość mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu
  • Wlewany bulion
  • Dodajemy przyprawy
  • Bagietkę kroimy w kawałki i podgrzewany w piekarniku
  • Nalewany zupę, na której wierzchu kładziemy bagietkę
  • Całość posypujemy serem i podpiekamy w piekarniku

Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)

DEON.PL POLECA

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.