Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]

Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]
Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)
dm

Zupa cebulowa należy do typowych francuskim dań. Choć jej głównym składnikiem jest cebula, nie jest ona ciężkostrawna. Tymianek, ser dojrzewający i bagietki dodane do wywaru cebulowego, tworzą smaczną całość i obiadowy posiłek.

Zupa idealna na ciepłe dni

Składniki:

  • Cebula 80-100 dag
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 700 ml bulionu (wywaru)
  • Sól wg uznania
  • Pieprz wg uznania
  • Lekkostrawna bagietka
  • Białe wino 150-200 ml
  • Czosnek (1-2 ząbki)
  • Tymianek (3-4 gałązki lub wg uznania)
  • Dojrzewający ser szwajcarski gruyere (utarty - 4 łyżeczki)

Przygotowanie:

  • Kroimy cebulę w piórka (pionowo)
  • Smażymy masło na niewielkim ogniu
  • Wrzucamy cebulę na patelnię do gorącego masła. Całość smażymy między 20-25 minut
  • Całość mieszamy
  • Wyciskamy czosnek i tymianek. Następnie dodajemy do całości
  • Dolewamy wino
  • Całość mieszamy i trzymamy na niewielkim ogniu
  • Wlewany bulion
  • Dodajemy przyprawy
  • Bagietkę kroimy w kawałki i podgrzewany w piekarniku
  • Nalewany zupę, na której wierzchu kładziemy bagietkę
  • Całość posypujemy serem i podpiekamy w piekarniku

Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)Zupa cebulowa, zdjęcie ilustracyjne (Fot. depositphotos.com)

 

 

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.
Krystyna Dajka

Dla tych, którzy chcą się zdrowo odżywiać
Dla tych, którzy stosowali Post Daniela

Krystyna Dajka, autorka bestsellerowego Postu Daniela z uzdrawiającą dietą warzywno-owocową dr Ewy Dąbrowskiej®, tym razem odpowiada na pytanie, które codziennie sobie...

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Lekkostrawna zupa cebulowa bez mięsa. Receptura prosto z Francji [PRZEPIS]
Wystąpił problem podczas pobierania komentarzy.
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.