Przystanek Południe – Lato Gelato i początek południowej opowieści w sercu Mysłowic

fot. materiały prasowe
materiały prasowe / ml

W miniony weekend (21–22 czerwca) Przystanek Południe, autorska przestrzeń stworzona przez Jolę Kleser, zadebiutował pierwszym wydarzeniem kulinarnym pod nazwą Lato Gelato. Goście, którzy odwiedzili leśny zakątek Mysłowic przy ul. Murckowskiej 1, zostali otoczeni zapachem rozmarynu, cytryn pieczonych z tymiankiem i focaccii wyciągniętej prosto z pieca – a wszystko to w rytmie Południa: powoli, z uważnością, przy stole, z kieliszkiem wina i historią do opowiedzenia.

Śródziemnomorski klimat, włoskie smaki

Spotkanie miało formę włoskiej kolacji w stylu trattorii – kameralne stoliki, zarezerwowane wcześniej na konkretną godzinę, powitania jak w rodzinie i aromaty kuchni Południa, którymi dzielono się wspólnie. W menu znalazły się:

DEON.PL POLECA

 

 

Wieczory upływały leniwie, przy lampce wina, śmiechu i rozmowach, które – jak przystało na włoski temperament – rozbrzmiewały długo po zmroku. Stół w Przystanku Południe nigdy nie był za mały, a wieczory zawsze kończyły się zbyt szybko.

Nowe miejsce z duszą

Za ideą miejsca stoi Jola Kleser – znana z Pracowni Smaku, autorka książek kulinarnych i trenerka smaku. Jej marzenie o stworzeniu przestrzeni, gdzie celebruje się życie, relacje i smak chwili, właśnie się zmaterializowało. W klimacie śródziemnomorskim – z greckim spokojem, hiszpańskim słońcem i włoską gościnnością – powstała przestrzeń na spotkania, warsztaty, kolacje tematyczne i prywatne przyjęcia.

To dopiero początek opowieści o Przystanku Południe. Już dziś można:

  • zorganizować tu spotkanie lub przyjęcie,
  • wpaść na otwartą kolację lub warsztat,
  • śledzić kalendarz wydarzeń i znaleźć swój własny południowy moment.

Z dala od zgiełku, blisko serca.

Wśród oliwnych krzewów, z winem w dłoni i historią, która się pisze – zapraszamy do Przystanku Południe. Tu celebrujemy, smakujemy i zostajemy na dłużej.

Tworzymy DEON.pl dla Ciebie
Tu możesz nas wesprzeć.

Tematy w artykule

Skomentuj artykuł

Przystanek Południe – Lato Gelato i początek południowej opowieści w sercu Mysłowic
Komentarze (0)
Nikt jeszcze nie skomentował tego wpisu.