Spaghetti alla bolognese - nie ma takiego dania?
Nie istnieje danie spaghetti alla bolognese - stwierdził kategorycznie mistrz włoskiej kuchni Massimo Bottura. Jest on właścicielem lokalu "Osteria Francescana" w Modenie, uznanego w zeszłym roku za najlepszą restaurację na świecie.
Słowa największego autorytetu i znawcy włoskiej tradycji kulinarnej oznaczają, że w tysiącach restauracji na wszystkich kontynentach serwowane jest masowo danie, którego faktycznie w klasycznej kuchni nie ma - podkreślają media.
Spaghetti w żadnym razie nie pasują do pomidorowego sosu z drobinkami mięsa - uważa Bottura. Jak wyjaśnił podczas spotkania z dziennikarzami w Bolonii, makaron tej odmiany wymaga aksamitnego sosu. Kawałki mięsa odpadają natomiast od nich w trakcie nawijania na widelec, przez co cała potrawa traci smak.
Taki sos mięsny, znany we Włoszech pod nazwą ragu należy łączyć ze wstążkami, czyli tagliatelle. Dzięki temu - stwierdził znany restaurator - że używa się do ich wyrabiania wałka, stają się one chropowate i dlatego mięso doskonale się do nich przyczepia.
Przypomina się przy okazji, że w wielu krajach właśnie "spaghetti alla bolognese" uchodzą za flagowe danie włoskiej kuchni.
Skomentuj artykuł