Najlepsze faworki siostry Anastazji na Tłusty Czwartek
Jak przygotować najlepszy chrust na Tłusty Czwartek? Oto przepis na najlepsze faworki od sprawdzonej s. Anastazji.
To jeden z tych przepisów, które można prosto i szybko wykonać w domu. Jeśli szukasz najlepszych faworków na Tłusty Czwartek, ten jest dla ciebie.
Przepis na najlepsze faworki s. Anastazji
Składniki
- 6 żółtek
- 40 dag maki pszennej
- 12 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki spirytusu
- odrobina soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Mąkę należy zmieszać z żółtkami, proszkiem do pieczenia, solą, spirytusem, śmietaną. Ciasto wyrabiamy starannie, od czasu do czasu, wybijając wałkiem tak, by widoczne były pęcherzyki powietrza.
Ciasto należy wałkować partiami i jak najmniej podsypywać mąką - tak by nie wysychało. Później wycinamy pasy długości ok. 15 cm i szerokości 3-4 cm.
Każdy pasek kroimy wzdłuż i przez powstały otwór przewijamy ciasto. Tak gotowe faworki smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron (do tłuszczu można dodać odrobinę spirytusu). Po usmażeniu wyjmujemy na bibułę lub serwetkę, aby ociekły. Gotowe obsypujemy cukrem pudrem.
Skomentuj artykuł