Tłusty Czwartek 2021: przepis na idealne pączki. Ile mają kalorii?
Już jutro Tłusty Czwartek. Jeśli nie chcesz kupować gotowych pączków, skorzystaj z naszego przepisu na pączki. Najlepszy przepis na pączki to taki, który jest najprostszy, dlatego przedstawiamy idealny przepis, który sprawdzi się w każdych warunkach. Ile kalorii mają pączki na Tłusty Czwartek? Jakie jest najlepsze nadzienie pączka? Pączek to dobra przekąska o której trzeba pamiętać w ten dzień. Jak przygotować idealnego pączka?
To sprawdzony przepis na pączki według tradycyjnej receptury. Z pewnością jego smak będziecie długo pamiętać. Jak przygotować pączki na Tłusty Czwartek?
SKŁADNIKI NA PĄCZKI
- 2 kg mąki pszennej
- 20 dag drożdży
- 1 1/2 kostki margaryny
- 30-40 dag cukru kryształu
- 1 łyżka soli
- 15 żółtek
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki spirytusu
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypywania
- marmolada (dżem lub konfitura) najlepiej z dodatkiem róży
PRZYGOTOWANIE PĄCZKÓW
- Wsypać mąkę do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać 2 łyżki cukru i niewielką ilość letniego mleka. Zarobić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wyroście, dodać roztrzepane żółtka z cukrem i sól.
- Wyrabiać ręką, dodając mleko w miarę potrzeby. Dalej, nie przerywając wyrabiania, dodać roztopiony tłuszcza i spirytus.
- Wyrabianie należy zakończyć, gdy ciasto jest gładkie, lśniące i odchodzi od ręki i naczynia.
- Ciasto należy następnie pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, by wyrosło. Gdy to nastąpi, ciasto trzeba rozwałkować na grubość ok pół centymetra.
- Foremką lub szklanką trzeba następnie wykrawać krążki o średnicy ok 5 cm.
- Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie (marmoladę, dżem lub konfiturę), przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.
- Gotowego pączka układamy na posypanej mąką stolnicy w odpowiednich odstępach. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wierzchnią stroną i smażymy powoli pod przykryciem, aby ciasto równomiernie wyrosło.
- Po przewróceniu na drugą stronę należy pączki smażyć bardzo wolno i bez przykrycia.
- Usmażone pączki wyjmujemy z tłuszczu, i przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
- Ważne, by składniki ciasta drożdżowego, z którego przygotowuje się pączki, miały odpowiednia temperaturę (ok 20 stopni), nawet jaja należy roztrzepać na parze. W pomieszczeniu również powinno być ciepło i bez przeciągów.
Ile kalorii ma jeden pączek?
Jeden pączek ma tyle kalorii co 100-gramowy kotlet schabowy czy 100 g pełnotłustego sera żółtego. Dla porównania 100 g mandarynek zawiera tylko 22 kcal, a brukselka 110 kcal. Średniej wielkości pączek, o wadze 70 g, zawiera ok. 50 g węglowodanów, ok. 5 g białka, 1 g błonnika oraz tłuszcz - od 10 do 15 g.
Zawartość tłuszczu w pączkach zależy od tego, jaki dobierzemy tłuszcz do ich smażenia oraz od wybranej techniki smażenia.
Jak długo spala się jednego pączka?
Według obliczeń fizyków energia po spożyciu 1 pączka, przy założeniu, że miał 400 kcal, wystarczy nam na przejście 2 tys. 628 m. Inne sposoby na spalenie energii po spożyciu 1 pączka to: szybkie bieganie - 13 minut, jazda na rowerze - 21 minut, gra w siatkówkę - 23 minuty, pływanie - 28 minut, szybki spacer, podobnie jak taniec brzucha - 46 minut, wchodzenie po schodach - 13 minut, mycie okien - 57 minut, pisanie na komputerze - 1 godzinę i 39 minut, bierne zaś siedzenie przed telewizorem - 10 godzin.
Skomentuj artykuł